Drømmen om hvit jul

Skrevet av Rolf André Bohne - 06.des.2006 @ 14:17

I dag 6.desember kan drømmen om en hvit jul synes fjernere enn noen gang for de fleste av oss. Der mildvær og springflo skyller innover oss. DNMI har startet pollenmålinger, og vi kan lese om den varmeste vinteren på 1300 år i Alpene. Vasaloppet spåes aldri å nå 100 års jubileet i 2022, og VG har begynt voksenopplæring.

 

bryggen under vann

Det som synes klart er at det er kun teknologiske løsninger som kan løse samfunnets energi og forurensingsproblemer.  Dette krever en storstilt satsing på utdanning og forskning. Da blir det underlig at utdannings og forskningsministeren tar et ”hvileskjær” i bevilgningene når det trengs som mest. Og det lille som bevilges fokuseres mest på energisektoren. Problemet er bare at dette problemområdet er så stort og komplekst, og så mye mer enn kun energiproduksjon. Resultatet av hvileskjæret er at mye av den forskning og utvikling som er nødvendig på hele systemet, med unntak av energisektoren, stopper opp. Dette i en tid da energisektoren går som det griner, og egentlig burde ha spyttet mye mer penger i kassen selv.

Det jeg savner fra politikerne er evnen til å tenke langsiktig, konsekvent og helhetlig. For like viktig som hvordan vi produserer energien, er det hvordan og hvor vi bruker denne. Og her er det minst like mye, om ikke mer å spare, enn på gjennom tiltak innen forbedret energiproduksjon alene. Til sammen kan dett bli riktig så bra, om bare politikerne våkner i tide.

En av grunnene til at Norge i sin tid lykkes som oljenasjon, var at vi hadde tilgang på et bredt kunnskapsgrunnlag innen mange ulike fagdisipliner uavhengig av det som det den gang var marked for. Denne kunnskapen fant så en ny anvendelse innen for olje og gass sektoren. I dag blir kunnskapsutviklingene søkt tilpasset et marked. Dersom markedet endres, så står en kanskje uten ressurser til å møte de nye behovene, da denne delen av kunnskapsproduksjonen ble lagt ned i "mangel" av et marked. Denne misforståtte markedstilpassningen kan komme til å koste oss dyrt i fremtiden. Det blir jo også litt komisk at denne trenden fortsetter med tiltakende styrke med en rød-grønn regjering. Men med LO i ryggen så kan en vel neppe forvente annet enn en kunnskapsfiendtlig politikk fra regjeringen. Det er bare å håpe at også snart LO skjønner at det vil koste oss alle dyrt om vi ikke endrer kurs.

Skjønt når VG nå ser ut til å ha tatt poenget, så er det lov å håpe at andre snart kommer etter …


Kommentarer:
Postet av: D. Ossen

Aftenposten og ikke VG går linken til. Så verden var nok ikke kommet så langt(?) likevel.

06.des.2006 @ 15:28
Postet av: Søring

Du har jo linket til Aftenposten og ikke VG jo.

Forøvrig litt enig med deg her, men en storstilt målrettet bevilgning til forskningsprosjekter for feks. renskning av gasskraftverk og kullkraftverk bør fokusere på visse fagtradisjoner.

Dette kommer til å bli et stort fagprosjekt. Akkurat som Apollo prosjektet i USA eller Manhattan prosjektet krever det en målrettet innsats innenfor de _relevante_ fagdisiplinene. Grunnforskningen må selvsagt også få sin del.

Men du kan jo ikke forvente at SV-ere som stort sett er lærere og med en kunnskapsminister i spiss som har strøket fire ganger til Examen Philosophicum på NTNU, men som stolt fremhever å være innehaver av fagbrev i litografi etter å ha jobbet hos sin onkels trykkebyrå i Trondheim, skal ha vett nok i skolten til å se nødvendigheten av å satse på teknologien for å løse disse klimaproblemene.

I tillegg trenger vi å se på nye drivstoffløsninger for transportmidler, feks. innenfor biodrivstoff og hydrogen. Førstnevnte er svenskene allerede way ahead av oss.

07.des.2006 @ 06:26
Postet av: bohne

Feilen i linken er nå rettet opp, og linken fører til VG.

07.des.2006 @ 09:07
Postet av: I like your blog

Interesting your website. I will visit tomorrow. Thanks for your works

28.sep.2007 @ 10:58
URL: http://ilikeyour.blog.ca/
Postet av: See My Blog

Interesting site with good-eye navigation. Thanks for owner

29.sep.2007 @ 00:02
URL: http://ipowerbloga.blogspot.com
Postet av: Majorlige

Greetings! The excellent site, has especially liked design. Thanks.

07.nov.2007 @ 20:22
URL: http://majorlige.blog.ca
Postet av: Winetus

Yout site is the best. Thanks your works.!

09.nov.2007 @ 01:25
URL: http://winetus.blog.ca
Postet av: Kogosamo

I enjoyed my visit. Greetings from Germany

20.nov.2007 @ 00:10
URL: http://kogosamo.blog.ca
Postet av: Hdotcom

The spam is very bad everywhere.
anyway really enjoy your site

23.nov.2007 @ 20:20
URL: http://hdotcom.blogspot.com
Postet av: Jackie Garcia Photos

This is a very good site. Thank you.

30.nov.2007 @ 16:45
URL: http://jackie-garcia.blogspot.com
Postet av: Oprah Winfrey 2006

Great website and thanks for sharing.
If you ever need to exchange links please contact me.

01.des.2007 @ 15:06
URL: http://oprah-winfrey-2006.blogspot.com
Postet av: Uismine

This site is professional and to the point.

03.des.2007 @ 23:30

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/trackback/ping/3016252
hits