Best uten ball!

Skrevet av Rolf André Bohne - 08.des.2005 @ 10:27:38
Norge har siden Brundtland rapporten ble publisert i 1987 levd i den troen at vi ikke var så verst på miljø. Godt hjulpet av frisk luft, grønne skoger, rent vann og lavt befolkningstetthet. I Rio, Johannesburg og nå Montreal, holder vår miljøvernminister flammende innlegg om hvor viktig det er med handling nå!

Men står det så bra til egentlig? Det rømmer mer oppdrettfisk enn noen gang. Vi ødelegger fortsatt mye skog. Vi bygger igjen jordbruksland. Vi produserer mer søppel enn noen gang (også per hode). Vi brøker mer strøm enn noen gang. Vi bruker og mer fossilt brensel.

Nordmenn flest har fått med seg at klimaet er i endring. Men vi gjør fortsatt lite eller ingenting med det. Det er jo ikke så farlig med oss, eller? Mange vil nok få seg en overraskelse fremover. Flommer, stormer og ras vil øke i omfang og opptre på steder som har vært regnet som sikre. Nå skyldes ikke dette bare at klimaet er i endring, men også det at vi har endret på naturen på en slik måte, for eksempel mht flom, at det kanskje trengs mindre nedbør for å gjøre mer skade enn før, bare nedbørsmengden overskrider et vist nivå. Og her er vi ved litt av poenget. Naturen og miljøet rundt oss er dynamiske systemer, ikke lineære. M.a.o. vi kan vanskelig forutse hva som vil skje dersom vi slipper ut litt, eller graver litt mer …

Både i Norge og resten av verden har skadeutbetalingene fra naturskader økt dramatisk de senere år. I mange lang er det forsikringsbransjen som ofte går foran i å bekrefte nye trender og fenomener. Nå har er det i deler av USA og Tyskland blitt tilnærmet umulig å forsikre seg mot flom eller orkaner, et tydelig tegn på at også forsikringsbransjen begynner å ta inn over seg alvoret. Og selv om presidenten ikke gjør noe i USA, så er det flere delstater, med California i spissen, som aktivt går foran med meget ambisiøse handlingsplaner.

Men hva så med oss her hjemme. Hva gjør vi? Sparer vi strøm? Kjøper vi biler som bruker mindre drivstoff? Kaster vi mindre? Kjøper vi mindre? Dessverre er svaret negativt for de fleste av oss.

I tillegg reiser vi mer. I Storbritannia har alt redusert utslipp av klimagasser fra enøk og energi-effektivitetsarbeid de siste 30 årene, blitt mer enn spist opp av økning i flytrafikken alene! Selv irriterer jeg meg grenseløst hver gang jeg flyr fra Trondheim til Oslo. Den turen har jeg med maksimalt flaks klart på 2 timer og 45 minutter (fra døren hjemme i Trondheim til møtelokale i Ingeniørenes hus), normalt tar det nesten 4 timer. Hva om togforbindelse mellom de store byene kunne blitt rustet opp slik at det kun tok 4-5 timer fra by til by, uten all venting og mas ... da ville i hvert jeg tatt toget til Oslo. For ikke å snakke om miljøgevinsten!
34574-5
Det jeg savner mest i debatten er mangelen på alternativ tenking, som for eksempel trenger vi mer strøm? Er det vår rett at vi skal øke strømforbruket? Og gitt svaret - hvordan skal vi skaffe denne strømmen? Hva om kraftverksdirektørene var mer opptatt av å modernisere og effektivisere eksisterende anlegg i stedet for å hente ut større bonuser eller plassering av hovedkontor? Hva om vi drev mer enøk? Hva med småkraftverk?

Men det viktigste spørsmålet kan vi stille til den vi ser i speilet:
"Hva har du gjort?", "Hva slags bil skal du ha neste gang?", "Reiser du med fly eller tog/buss?".

I det lange løp er det de små daglige valgene som avgjør …

Kommentarer:
Postet av: Terje Dahl

Kjempefin artikkel! Den er helt i tråd med mine egne tanker.
Jeg holder i disse dager på å utfordre den norske regjeringen. Les om det via denne linken: http://www.sydhav.no/terje/klimanytt/avgrunnen.htm
Hører gjerne fra deg!
Terje Dahl
Redaktør KlimaNytt

24.jan.2006 @ 01:29:09
URL: http://www.sydhav.no/terje/klima.htm

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=474101
hits